Viering met Rob Kosterman

Datum/Tijd
Datum - 09/11/2019
18:30 - 19:30

Locatie
Ontmoetingskerk

Categorieën


Voorganger: Rob Kosterman

Pianist: Ronald Kamminga
Projectkoor o.l.v. Karel Baken

Straatpastor

“Ik denk dat er zo’n vijftig, zestig mensen op straat leven in Eindhoven.” Straatpastor Rob Kosterman Kosterman bekleedt het straatpastoraat sinds 1 januari full time omdat de katholieke kerk aanwezig wil zijn tussen daklozen. ,,Dat is in Eindhoven ook een traditie”, zegt oud-deken Frans Verhoeven daarover. Verhoeven is aan het straatpastoraat verbonden als bestuurslid en gesprekspartner voor Kosterman. ,,Zodat het voor hem geen eenzaam gebeuren wordt”, zegt Verhoeven.

Daklozen

Kosterman vult zijn straatpastoraat in door zo veel mogelijk op plekken te zijn waar daklozen ook zijn, om een luisterend oor te bieden en het eventueel over levensvragen te hebben. Hij kent de pleisterplaatsen van veel daklozen: in de bibliotheek, het Stadskantoor waar gratis koffie is, in het centrum en rond de Kruisstraat. Een paar dingen zijn Kosterman opgevallen: er zijn meer Polen dakloos in Eindhoven – vooral mannen – en ook een paar oud-militairen, veteranen. ,,Ik denk dat er zo’n vijftig, zestig mensen op straat leven in Eindhoven. Ongeveer de helft daarvan komt uit Oost-Europa. Bij de dagopvang van het Legers des Heils en ‘t Hemeltje hebben ze inmiddels hun ‘eigen’ tafels, waar ze steeds aan zitten. Bij de oud-militairen gaat het vaak om mannen die verward zijn. Hun relatie is stuk gelopen, ze mogen hun kinderen niet meer zien, kunnen daar slecht mee overweg en grijpen naar de drank of andere middelen.”

Goed leven?

Kosterman is geen vreemde in de wereld van de daklozen. Hij is al lang verbonden aan het Steunpunt Materiële Hulpvragen in de Catharinakerk en was al een poos deeltijd-straatpastor. Hij kent zodoende een aantal Eindhovense daklozen langer dan vandaag. ,,Ik heb respect voor die mensen, voor de manier waarop sommigen positief in het leven blijven staan. Hoewel er ook wel zijn die erg gemakkelijk met hun situatie omgaan. Ik ken een Turkse man die zegt: ‘We hebben te eten, te slapen en onze vrijheid. Eigenlijk heb ik best een goed leven’.” Dat was niet de indruk die Kosterman opdeed in zijn week op straat, dat het daar goed leven is. En dan had hij nog een groot voordeel ten opzichte van de daklozen. ,,Ik kon thuis slapen.”

Bron: Eindhovens Dagblad 5 april 2018

Geef een reactie