Viering met Alex van Heusden

Datum/Tijd
Datum - 01/02/2020
18:30 - 19:30

Locatie
Ontmoetingskerk

Categorieën


Onderwerp: Moderne devotie: Geert Grote en Thomas van Kempen

De voorganger is Alex van Heusden van Ekklesia Amsterdam, onze leerhuisbegeleider dus. Hij heeft ons laten zien dat moderne devotie echt al iets van de moderne tijd was, anti-autoritair, dwars individueel in religieuze beleving maar ook inzet voor onderwijs.

Geert Grote stond in de lijn van Erasmus, Spinoza , Multatuli en Domela Nieuwenhuis. Moderne devotie is nooit een formele institutie geworden, is naar de letter verdwenen maar naar de geest breed uitgezaaid en heeft de verzuiling overstegen. Voorloper van werkelijk oecumenisch denken. Een venster in de Nederlandse canon was op zijn plaats geweest.

Voor deze denkwereld is in ieder geval bij Sove ruime plaats. Alex dus zal voorgaan en laat ons lezen uit de brief van Paulus aan de Romeinen. Een tekst vol bekende quotes: ik noem er maar vast één: “Als God vóór ons is, wie zal dan tegen ons zijn? Maar ook een tekst die wil uitleggen hoe hoopvol een nieuwe wereld er zal uitzien. En kijk, dat is ook de tekst van ons slotlied “Dat een nieuwe wereld komen zal“ zo’n beetje onze nr. 1 hit.

Ja dat zingen wij want wij vieren ook ons tweede lustrum. 10 jaar geleden zijn we begonnen. Wie had dat gedacht? Maar een heleboel mensen hebben dat mogelijk gemaakt. Er is dus ook feest. Er zijn gasten van allerlei geloofsgemeenschappen uit de buurt en… natuurlijk fijne liederen met als extra een  soliste en na afloop  een glaasje en wat versnaperingen.

Kortom: Wie een inspirerende en feestelijke ontmoeting wil meemaken hij/zij kome
op zaterdag 1 februari a.s. om 18.30 uur in de Ontmoetingskerk aan de Meerkollaan.

 

PROGRAMMA VOOR DE VIERING VAN 1 FEBRUARI EN DE REPETITIE VAN 18 JANUARI
Wees hier aanwezig, woord ons gegeven, wek uw kracht,
Elke dag alle dagen, psalm 145
Wij zullen een van ziel (Pauluslied)
Alleen kan ook, psalm 133
Moge ons voor waar verschijnen, met fluit
Liefde lichaam van zon, met fluit
Onze vader verborgen,
Dat een nieuwe wereld, met fluit en(hobo?)

Pianist: Harrie van den Akker
Dirigent: Karel Baken

Geef een reactie