Immanuëlkerk

Adres
Teullandstraat 1
Veldhoven
Noord Brabant
Noord Brabant
5503 VV
Nederland


Route beschrijving

Vanaf de N2 (Poot van Metz, alleen voor auto’s,  komend over de A2 kies dan tijdig voor de N2!) neemt u de afslag 32. (Veldhoven Zuid) Op het einde van de afrit kiest u voor de richting Veldhoven. U komt dan op de (Karel de Grotelaan die overgaat in de) Kempenbaan. Die volgt u tot de kruising met de Run, waarbij links naar het Maxima ziekenhuis zou kunnen. U gaat echter naar rechts. De Run gaat over in de Burgemeester van Hoofflaan. Na de molen en de EMTE supermarkt (beide aan uw rechterhand) gaat u linksaf (Ooievaarsbek) en direct daarop weer linksaf. Dat is de ventweg van de Burg. v Hoofflaan. In een bocht naar rechts staat links de kerk en zijn er parkeerplaatsen.
Vanaf de rondweg Eindhoven kiest u de Karel de Grotelaan richting Veldhoven. U kunt nu verder lezen bij de bovenstaande routebeschrijving vanaf de Karel de Grotelaan -> Kempenbaan.
Vanuit Eindhoven Noord is het goed te doen om bij Novotel de N2 richting Maastricht te nemen. U kunt nu verder lezen bij de bovenstaande routebeschrijving vanaf de N2.
Op de fiets is het ca. 7 km vanuit centrum Eindhoven en kunt u bovenstaande beschrijving vanaf rondweg volgen.
Vanaf CS station NS Eindhoven kunt u kiezen uit de buslijnen
19  Uitstappen  bij ziekenhuis MMC. (bestemming Bladel)
20 Uitstappen op Burg. van Hoofflaan  (ook bestemming Best)
402  Uitstappen op Bossebaan   (bestemming Sondervick)
15 Uitstappen Burg. van Hoofflaan (bestemming MMC)
319 Uitstappen ASML gebouw 4 (bestemming Reusel)

Immanuelkerk (Veldhoven)

De Immanuelkerk (ook: Immanuëlkerk) is de protestantse kerk van Veldhoven, gelegen aan Teullandstraat 1.

Geschiedenis

De Hervormde Gemeente van Veldhoven werd opgericht in 1648. De katholieke kerken werden genaast en met name de kerken van Veldhoven Dorp en Blaarthem werden voor deze gemeente gebruikt (die van Oerle en Zeelst behoorden tot een andere hervormde gemeente).

Einde 18e eeuw werden de kerken weer aan de katholieken teruggegeven, en de protestanten waren aangewezen op hun pastorieën. Pas in 1826 was er weer een eigen kerkgebouw, en wel aan (de huidige) Dorpsstraat 122. In 1912 werd dit gebouw vernieuwd, waarna het dienstdeed tot 1960.

De Immanuelkerk werd als Hervormd kerkgebouw ontworpen door C. Valstar en in 1960 in gebruik genomen. Het is een rechthoekig gebouw met plat dak in modernistische stijl. Er is gebruikgemaakt van een betonnen skelet, verder van baksteen, beton, en glasstenen. Het gebouw omvat een aantal bijgebouwen die lager zijn dan de kerkzaal. Verder wordt de kerk geflankeerd door een hoge klokkentoren, uitgevoerd in open beton.

In 1981 werd het complex nog enigszins uitgebreid. In 1990 werd de -oorspronkelijk Gereformeerde- Ichthuskerk verkocht en sindsdien kerkten de Gereformeerden samen met de Hervormden. In 1993 werd nog een wijziging in de kerkzaal doorgevoerd.

Het orgel werd geplaatst in 1963. Het is vervaardigd door de Utrechtse firma K.B. Blank & Zoon.

Aankomende Evenementen

  • Geen evenementen op deze locatie
  • Geef een reactie