Huub Oosterhuis overleden

Op Eerste Paasdag overleed de dichter-theoloog Huub Oosterhuis. Zaterdag 15 april vond de afscheidsdienst plaats vanuit de Westerkerk in Amsterdam die live werd gestreamd. De registratie van dit bijzondere afscheid vind U <HIER>.

IN MEMORIAM door Michel Besnard.

Op Eerste Paasdag overleed de dichter-theoloog Huub Oosterhuis. Huub Oosterhuis is nadat hij door de RK-kerk werd geschorst door vele kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders tegengewerkt. Pas de laatste jaren is in die houding gelukkig verandering gekomen. Ondanks alle tegenwerking heeft Oosterhuis nooit de kerk verlaten.

Wij van de stichting Oecumenische Vieringen Eindhoven laten dit grote verlies natuurlijk niet ongemerkt aan ons voorbijgaan. Nagenoeg alle liedteksten in onze vieringen zijn immers van zijn hand.
Huub Oosterhuis was met zijn bevlogen gedichten en liedteksten voor ons het kantelpunt van de ouderwetse theologie en liturgie met (Latijnse) teksten in plechtige en hoogdravende stijl naar de broodnodige vernieuwing van de zestiger. zeventiger jaren, een tijdperk ook van grote maatschappelijke vernieuwingen. Teksten die de schoonheid van de schepping maar ook aansporingen tot sociale bewogenheid bezongen en dichterbij brachten. Teksten die getuigden ook van zijn verbondenheid met de Schrift, waarvan hij de inhoud als geen ander naar de dag van vandaag kon interpreteren.
In de gelaagdheid van zijn teksten , vooral de latere, konden wij ontroerd worden om de poetische kracht en om de bewogenheid met mens en maatschappij .

Ons bestuurslid Ds. Wil van Egmond bezocht vaak zwaar zieke mensen; bijna altijd las zij dan voor uit het boek “150 psalmen vrij” van Huub. Zij merkte dat die woorden de mensen heel veel troost brachten. Vaak schaften de mensen dan zelf dat boek met die psalmen aan.

Wij zijn trots dat wij als Sove het initiatief hebben genomen om tot tweemaal toe in 2014 samen met Leerhuis en Liturgie Brabant en in 2018 samen met de Marienburgvereniging een groots muzikaal evenement voor Nederland en Vlaanderen rondom zijn liederen te organiseren, niet in een kerk maar in de “wereld”, in de grote zaal van het Muziekgebouw in Eindhoven waarin hartstochtelijk zijn liederen werden gezongen onder de titel “1000 stemmen zingen Oosterhuis”. Beide keren waren er bijna 1100 toehoorders die meezongen met en uit heel hun hart.
De tweede keer was daar ook bisschop De Korte. In een gesprek na afloop bekende hij dat de nieuwere teksten hem niet alle even duidelijk waren, waarop ik zei: “Wellicht omdat in die teksten het woord God niet regelmatig voorkomt” . Op zijn bevestigend antwoord zei ik : “Wat vindt U dan van deze vanmiddag nog gezongen tekst: “blinde muren zacht licht water geworden en aan de overzijde rozensteden en de zang van de lijster” ? (Uit het lied : Ander ouder”) “Daar komt het woord God niet in voor”. De Korte zei: “Het was alsof ik weer in Isfahan was” Isfahan is de bekende Perzische stad met de betoverende tuinen. Ik antwoordde : “Ziet u nou wel!”

Het visioen van Oosterhuis was een nieuwe wereld , waarin de schoonheid en de heelheid van de schepping tot haar recht zou komen en brood en water voorhanden zou zijn , genoeg voor iedereen. Die wereld waaraan wij vandaag nog ruimschoots kunnen werken, haar opbouwen. Dat was de boodschap van Huub die nog heel lang zal doorklinken, daarvan ben ik overtuigd.

Namens het bestuur van Stichting Oecumenische Vieringen Eindhoven
Michel Besnard


In de annonce staan prachtige teksten van zijn hand die onderaan dit bericht worden vermeld.

Uit de vele reacties in de media maakte wij een (voorlopige) selectie:

  1. https://www.nu.nl/cultuur-overig/6258876/theoloog-en-dichter-huub-oosterhuis-op-89-jarige-leeftijd-overleden.html
  2. https://nos.nl/artikel/2470881-theoloog-en-dichter-huub-oosterhuis-89-overleden
  3. https://www.nd.nl/geloof/katholiek/1170606/huub-oosterhuis-1933-2023-gaf-met-poetische-taal-en-bijbelse-
  4. https://nos.nl/artikel/2470916-rebelse-theoloog-en-dichter-huub-oosterhuis-89-was-grote-vernieuwer
  5. https://www.nrc.nl/nieuws/2023/04/10/huub-oosterhuis-1933-2023-taalkunstenaar-en-priester-activist-a4161687
  6. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/theoloog-huub-oosterhuis-overleden-een-christen-kan-niet-rechts-zijn
  7. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1349796152/theoloog-en-dichter-huub-oosterhuis-89-overleden
  8. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/04/11/ik-hoop-op-een-andere-wereld-dan-deze-overleden-dichter-en-ker/
  9. https://www.youtube.com/watch?v=AjLH-QDTiYw

STERVEN ZAL JE OOIT

Maar vandaag
en godweet morgen
kun je leven, doen, zien

iemand voor iemand zijn
misschien
en het verschil maken, toch,

tussen onverwisselbaar uniek
en om het even
tussen dood en leven.

Huub Oosterhuis
Allerheiligen 1933 – Eerste Paasdag 2023


Moge jij in lichtblauw grijze verte zijn
of in stralend gouden stilte van aanschouwen.
Moge jij zo licht als een bladje op het water zijn.
Moge jij nu lichtdoorschenen zijn.

Huub Oosterhuis